CNC staklių gamyba nuo A iki Z

CNC staklių gamyba nuo A iki Z

Standartinė Epkencijus » Sausis 8th, 2012, 21:20

Sveiki forumiečiai,

Su praėjusiomis Šventėmis. Gerų Naujųjų metų linkiu, kantrybės ir pasisekimo.

Skaitau šį forumą gan senokai, o prisiregistruoti ir parašyti čia išdrysau tik dabar :) Reikia palaikyti forumo dvasią. Forumas nedidelis, tat nebuvo sunku viską perskaityti. Visada patiko kompiuterizuotos staklės, o labiausiai sužavėjo cnc frezavimas. Ilgai svajojau apie nuosavas cnc ir prieš metus mano noras išsipildė. Tiesa staklės buvo mažytės (25x25 cm darbinis plotas), tat teko jas pasididinti. Poreikiai greitai išaugo, tat nutariau darytis gana rimtas stakles. Kiek viskas kainuos? Neskaičiavau ir nenoriu skaičiuoti, nes po to dar išsigąsiu ir nebegaminsiu :) Joke.... Jei atvirai tai nemažai tūkstančių reikės. :?

Tat dauk nekursiu eilėraščių ir einu prie reikalo. Staklių darbinis plotas bus 2m x 1 m (poreikis yra toks), o Z`tas planuojamas darbinis aukštis 20 cm. Taip jau nutiko, kad nusprendžiau ant Y ašies dėti 2 srigtus su 2 servo pavarom. Tat naujos staklės turės 4 vnt. Kanadiečių gamybos servo pavaras, kurios yra po 750 W (7.2Nm) galingumo. Sevo pavaros, valdiklis, maitinimo šaltiniai ir visa kas reikalinga judinti stakles iš elektronikos jau nupirkta Gruodžio pradžioje, o pardavėjas dėl kažkokių tai priežasčių padalino į kelis siuntinius, tat viena dėžė atejo prieš kalėdas, o kitos tik šią savaitę. Sulaukus visų dėžių, tik tada muitinė išmuitins servo pavaras. Tikiuosi šią savaitę jau turėsiu rankose savo lobį. Apie kainą? Nepigus malonumas. :ugeek:

Paveikslėlis

Kreipenčiosios, sraigtai, karietkės: Visgi kaina nugalėjo ir planuoju naudoti apvalaus strypo kreipenčiąsias, nes su profiliu jau labai brangios. Planuoju ant Y ašies dėti 25 mm, X ir Z ašis turės 20 mm diametro kreipenčiąsias. Sraigtų diametrai: Y/25mm, X ir Z - 20mm. Kreipenčiąsias ir sraigtus imsiu kinietiškus ( iš ebay`jaus). Gal ir ne pasaulio stebūklas, tačiau kokybė tikrai nebloga. Dar vieną "fokusą" galvojų, tai dėti Long Type karietkes, t.y. gaunasi kad ant vienos stangos 4 vnt trumpų. Taip manau mažiau apkrausiu mechaniką, gal kokį dalį milimetro gausiu tikslumo... o kainuoja ne karvę tos long tipo karietkės.

Paveikslėlis

Laidus ir jungtis planuoju užsakyti papildomai rimtesnės kokybės. Dėžę darysiu metalinė, tat su įženimu nekils bėdų. Dulkių nusiurbimo šlangę nusižiurėjau su metaline vija šlangėj, kad būtų galima įžeminti, nes labai dauk kam kyla problemos, po to staklės "išprotėja". Galinukams naudosiu induktyvinius "switčus".

Na pirmam postui pakanka rašinį kurti :) Viską pasistengsiu aprašyti, nufotografuoti. Kitaip sakant pabandysim palaikyti forumo dvasią ir kad būtų idomiau skaityti. ;)

P.s. Klausimas...?! Kaip jungti servo pavarą prie sraigto? Man mieliau prie šidies skriemuliai, o ir kaina panaši gaunasi jei gerus couplingus perki. Ar naudoti skriemulius su perdavimu (tarkim 1/2) ar naudoti couplingus? Kodėl klausiu? Nes mane baugina toks atvejis. Jei tarkim Y ašies vienas iš dviejų sraigtų sustotų (nutrūktų diržas ar dar kokia velniava), o kitas toliau suktųsi, tai galima sakyti "arivaderči" staklėms. Sulaužytum kaip mat. Tat kaip Jūs spręstumėte tokį galvosukį? Gal yra kokie davikliai, kurie matytų diržą ar sraigto apsisukimus? Help :) Ačiū.

Iki,
Evaldas.
Paskutinį kartą redagavo Epkencijus Kovas 23rd, 2012, 23:46. Iš viso redaguota 2 kartus.
Vartotojo avataras
Epkencijus

Re: CNC staklių gamyba nuo A iki Z

Standartinė golfietis » Sausis 9th, 2012, 08:12

Epkencijus rašė: Jei tarkim Y ašies vienas iš dviejų sraigtų sustotų (nutrūktų diržas ar dar kokia velniava),

O kaip dažnai pas tave mašinoje paskyrstymo diržas trūksta? Arba generatoriaus? Taip ir čia. Tikimybė nykstamai maža, be to ant staklių diržai dirbs nepalyginamai geresnėmis sąlygomis...
golfietis

Standartinė Epkencijus » Sausis 10th, 2012, 21:21

Labas Tomai. Na tiesa sakant tik vieną kartą gyvenime kuro siurblio diržas trūko audukei, tačiau tik dėl pačio apsileidimo (senai laikas buvo pakeisti). Aš visur bandžiau ieškoti informacijos, kaip žmonės sprendžia tokia "problemą", tačiau niekas niekur nekalbėjo tokia tema. Vadinasi niekas nesusidūrė su tokia problema.

Pagaliau gavau 1 siuntą iš 3. Susimokėjau mokesčius ir parsivežiau namo. TIKKK kai išpakavau siuntinį pamačiau jog servo pavara biški "peraugusi". Išsiaiškinau jog netyčia nupirkau ne 400W o net 900W servo pavaras :) Pridėjus šale servo pavaros mano išmanujį telefoną, jis atrodo kaip žaislinis :) Bėdos labai didelės nėra (nors ir norėjau kuo lengvesnį X ir Y masyvą padaryti) važinėjantį ant Y ašies, tačiau papildomi 5 kg nieko nepakeis. Galvoju ar nebus bėda su apsukomis.

KLAUSIMAS: Kaip paskaičiuoti perdavimą? Turimų servo pavarų MAX rpm yra 1000 rpm, o noras yra jog staklės pasiektų 4000 - 5000 greitį. Turbūt 5 klasės žinios, tačiau kažkaip nesusiskaičiuoja man. :) Ačiū už pagalbą.

Kelios nuotraukos:

Paveikslėlis

Paveikslėlis

Paveikslėlis

Paveikslėlis
Vartotojo avataras
Epkencijus

Standartinė golfietis » Sausis 11th, 2012, 08:06

Epkencijus rašė:
KLAUSIMAS: Kaip paskaičiuoti perdavimą? Turimų servo pavarų MAX rpm yra 1000 rpm, o noras yra jog staklės pasiektų 4000 - 5000 greitį. Turbūt 5 klasės žinios, tačiau kažkaip nesusiskaičiuoja man. :) Ačiū už pagalbą.

4000-5000 ko? Papūgų? metrų? ar dar ko nors?
golfietis

Standartinė Epkencijus » Sausis 11th, 2012, 19:00

Dirbant su ShetCam`u ir apsirasant brezini naudoju mm/min, Tai jei noriu jog stakles vaziutu 4000 - 5000 mm/min, tai turint 5mm zingsnio sraigta ir max 1000 rmp serv pavaros apsisuikimu greiti, man faktiskai pakanka, kad pajungciau servo pavara tiesigei prie sraigto per coupling`a (nes turimas greitis ir bus 5000 mm/min.

1. Taciau gal vertetu padaryti koki nors perdavima? T.y. kaip geriau butu: ar servo pavarai leisti suktis maksimaliais sukiais, ar vis del to geriau tureti kelis apsisukimus rezerve?

2. Ar tikslingiau butu naudoti ne 2505 sraigta, o 2510 sraigta? Ir tokiu atveju domina tavo pasiulymas ka geriau naudoti skriemulius ar couplinga?

Aciu uz atsakyma. :ugeek:
Vartotojo avataras
Epkencijus

Standartinė golfietis » Sausis 11th, 2012, 19:49

F4000 ar F5000 netgi staklėms su ~600mm ilgio makx koordinate yra laaaabai lėtai. Jei tarkit x ašis bus 1m, tai paspausi Jog mygtuką, ir lauksi kol staklės nuvažiuos į kitą galą. Kadangi tie varikliai tokie galingi, bet lėtaeigiai, tai būtina dabar imti 2510 sraigtą, ir dar galbūt greitinti su skriemuliais. Kitu atveju su greičiais bus skukota....
golfietis

Standartinė Epkencijus » Sausis 11th, 2012, 23:52

Esu matęs 250x145 cm darbinio ploto stakles (Šarūno), kurių greitis F4500 (didesniais greičiais važiuojant užsirezonuoja lygtais), tai man pasirodė jog nėra taip ir blogai. Suprantu jog kuo ilgesnis atstumas, tuo greičio reikia daugiau, ir 2510 sraigtai geriau tiktų, nes toks ilgas sraigtas kuo lėčiau sukasi, tuo mažiau jis "makaluojasi" (aš šį efektą vadinu "dradgalio sukimas drėlėje :) ), tačiau aš noriu išgauti kuo didesnį pjovimo tikslumą (aišku dar tas tikslumas ir nuo kreipenčiūjų ir nuo įrankio priklauso ir pan., tačiau jei į nieką nekreipsi dėmesio, galutiniame rezultate gali gautis šudukas, o klysti negalima, nes klaidos brangiai kainuos). Tat reikalingi Veteranų patarimai, bei komentarai. Be jų niekaip :oops:

Klausimas: Ar vis dėl to negeriau naudoti 2505 sraigtą vietoj 2510 vardan tikslumo, aukojant staklių pastūmos greitį? Aišku galima dar perdavima 1/2 padaryti per skriemulius. Kaip suprantu kuo mažesnis sraigto žingsnis, tuo ir paklaida mažesnė. Gal pačiam teko čiupinėti sraigtus su 05 ir 10 žingsniu? Gal kokį komentarą: ŽINGSNIS vs TIKSLUMAS?

Ačiū Tomai už atsakymus. :ugeek:
Vartotojo avataras
Epkencijus

Standartinė golfietis » Sausis 12th, 2012, 08:20

Iš enkoderio aprašymo:

Accuracy: 4096(12bits) counts for one turn, 360(deg) range.

Nu ir skaičiuok. Vienas apsisukimas 4096 žingsnių. 10mm/4096=0.00244 mm. 24 mikronai. 5mm sraigto atveju - 12 mikronų.

Tau rinktis. Pasirinksi 2510 sraigtą - viskas ko reiks, tai pagaminti stakles, kurios išlaikytų tą 24 mikronų tikslumą. Galiu pasakyti - kainuos daug. Labai daug.
golfietis

Standartinė Ned » Sausis 12th, 2012, 10:54

Kas servų gamintojas?
Ned

Standartinė golfietis » Sausis 12th, 2012, 10:56

Ned rašė:Kas servų gamintojas?

Gamintojas tai uzkaglazas aišku koks nors.

http://www.dmm-tech.com/
golfietis

Kitas

Grįžti į Frezavimo staklės

Dabar prisijungę

Vartotojai naršantys šį forumą: Registruotų vartotojų nėra ir 2 svečių

cnc.lt - Viskas apie programinio valdymo stakles!