miegapele rašė:Pagaminti realu ir net labai. tik pradziai siulyciau kazka visiskai minimalaus biudzeto daryti su steperiukais, tam kad susipazinti su ivairiais niuansais.
Beveik buvau tikras kad pasiulysit pirma mazesniu gabaritu pabandyti, sutinku - protingiausias sprendimas. Bet matyt bandysiu iskarto galutini variana daryt, pamazu, sazininai. Na o kaip gausis pamatysim

Butent todel ir pasirinkau jau realizuota projekta, proceso eiga mazdaug surasyta. Tereikia atsakingai viska realizuoti.
miegapele rašė:Darant pirmas ir norint tikslumo daug laiko sugaisti kalibruodamas ivairiu plokstumu statmenumam.
Va kaip tik sita dalyka siandien skaitinejau. Turiu tokia vizija: nusipiesiu viska su Autodesk Inventor, rema svarstau daryti is ketaus (cast iron) profiliu (tokiu paciu kaip ir originaliame projekte, tik ten plieniniai). Tikiuosi rasti kokia kontora, kuri man gales tikslai supjaustyti profilius ir juose islygintu plokstumas, per kurias bus sujungiami profiliai vienas su kitu. Tikiuosi su vandeniu/abrazymu supjaustyti nebus labai brangu. Sujunimams naudosiu epoxy + plieno milteliai + aliuminio milteliai, tada iverziu varztais + letas ir nuobodus virinimas.
Cia manau viskas realu, bet vat del begeliu pastatymo tai problema. Dauguma begeliu gamintoju rekomenduoja vieta pirmajam begeliui apdirbti su tiksliom staklem (tiesu grioveli, lygia plokstuma ir t.t.) ir po to antra begeli derinti prie pirmo. Jegu tai daryciau susivirines tik virsutine remo dali (staciakampis is 4 vamzdziu, be koju ir sutvirtinimu), manau kokioje kontoroje su tikslesnem staklem man padarytu griovelius, i kurious 'tiesciau' begelius. Jeigu stakles bus tikslios, issisprestu lygegretumo (visomis asimis) klausimas. Bet man rodos, po visko, kai bandysiu davirinti remo kojas ir tvirtinimus, tas metalas gali issikraipyti ir gausis snipstas
Todel persasi minti kad griovelius reikia daryti tik pilnai suvirinus visa rema, kuris bus aukstesnis nei 1m. Vat ar pavyks surasti kontora, kuri man sugebetu tokiu gabaritu daiktui padaryti tikslius grioveliu mano begeliams, nezinia. Dabar badau tai aiskintis

Gal kartais kas zino tokia kontora, arba gal kas ismano apie 'salta' virinima. Gal virinant tokiu budu metalas nesikraiptu?
miegapele rašė:Tai pat pradziai pasiziurek spindeliu kainas.
Cia dar reikes aiskintis, bet manau tai bus i projekto pabaiga, nes dar nezinau koks bus vadinamo 'gantry' bendras svoris ir sraigto parametrai. Formules steperiu reikalavimams paskaiciuoti kazkokias radau, servoms reikes dar pasiieskoti. Bet ten dar reikia nemazai gilintis, visokios inercijos, pagreiciai, apkrovos ir kiti velniai
miegapele rašė:Jei programa leis tai galima ivesti formules kurios isrinks tuos kreivumus, bet tam reikia spec irangos.
Tikuosi nereikes, jeigu pavyks kaip minejau surasti tinkama kontora. Plius ir begeliu pagrindui paruosti, naudosiu specialia epoxy.
miegapele rašė:Tokiam stalui ir rimtesniam darbui ieskociau jau su kokiau bt30 keiciamu irankiu.
Jeigu technologiskai bus imanoma, apie sita dalyka galvosiu tik tada kai jau bus pilnai veikiancios stakles. Man tai nera labai didelis prioritetas.
miegapele rašė: (butinai) bei begeliu su tanketem o ne stangu.
be abejones, tik 'full support' begeliai. Galvoju pacius begeliu ziureti HIWIN gamintojo, o blokus susizvejoti THK is eBay. Beje, jei zinot kur HIWIN begeliais prekiauja uz padoria kaina, buciau dekingas uz info!
miegapele rašė: turiu kruvas info susirinkes apie tai is kur komponentus pirkti jei idomu galiu mestelti.
Tai beabejo kad domina!

Dar vienas dalykas, gal kas turit info, kaip teisingai parinkti sraigto 'pitch' (ballscrew), norint pasiekti tam tikra laisvos eigos greiti
Klausiu, nes sraigta (Grounded Ballscrew 83" x 2 1/4" x 12mm pitch C3) X asiai (X=ilgis jeigu neklystu) jau keli metai kaip turiu, tik neesu tikras ar man jis tiks mano norimam greiciui pasiekti.
Nu dabar laukiu komentaru, kritikai pasiruoses

Sekmes[/quote]